Vieskan Voima har sänkt utsläppen med 85 procent – och det är bara början

 

Tack vare flera satsningar de senaste åren kan Vieskan Voima producera utsläppsfri fjärrvärme i en tid då andra betalar dyrt för sina utsläpp. Den senaste investeringen är tre nya elpannor som optimerar värmeproduktionen baserat på elpriset, ersätter olja vid hög förbrukning och gör det möjligt att delta i regleringen av elnätet. I framtiden kommer produktionen av fjärrvärme troligen att se helt annorlunda ut än idag. Den allt mer diversifierade produktionen kan placeras på strategiska platser i industriområden, där man bland annat kan utnyttja spillvärme.

 


Eftersom det finns flera sågverk i Ylivieskas närområden kan kraftverket Vieskan Voima använda mycket biprodukter från mekanisk träförädling i sin produktion, närmast sågspån och bark.

 

Fjärrvärme är förnybar energi så länge råvaran som används i produktionen är förnybar. Eftersom det finns flera sågverk i Ylivieskas närområden kan kraftverket Vieskan Voima använda mycket biprodukter från mekanisk träförädling i sin produktion, närmast sågspån och bark. Sedan år 2019 återvinns dessutom energin från den egna fjärrvärmeproduktionen med hjälp av en separat anläggning för rökgasvärmeåtervinning. 

 

“Vi tar vara på både värmen och fukten i rökgasen, och maximerar därmed nyttan av bränslet som vi använder. I processen tvättar vi bort de sista partiklarna av aska från rökgasen. Från och med nästa år kommer askan troligen att börja användas som gödsel i myrskog istället”, säger Tommi Salo som är kraftverkschef på Vieskan Voima.

 

Sedan år 2019 återvinns energin från Vieskan Voimas fjärrvärmeproduktionen med hjälp av en separat anläggning för rökgasvärmeåtervinning. I processen återvinns energin från både fukten och värmen i rökgasen, vilket maximerar nyttan av det använda bränslet.

 

20 procent av produktionen görs med värmeåtervinning

Anläggningen för rökgasvärmeåtervinningen köptes för 3 miljoner euro år 2019, det var både den första och största enskilda investeringen som gjorts på Vieskan Voimas väg till utsläppsfri fjärrvärme. Sedan dess har en rad andra mindre förbättringar gjorts under stagnationsperioder, och produktionsprocesserna har finslipats konstant. Personalen håller stenkoll på alla typer av utsläpp som kommer från fjärrvärmeanläggningen och hanterar avfallet på ett ändamålsenligt sätt.

 

“Vi har redan minskat utsläppen med över 85 procent jämfört med år 2010, då utsläppen var som högst. Mer än 20 procent av vår produktion görs idag med värmeåtervinning. Under de första fem åren som vi använt anläggningen för rökgasvärmeåtervinning har vi sparat in bränsle som motsvarar ett års behov”, säger Tommi Salo.

 

Vieskan Voima inledde övergången till utsläppsfri fjärrvärme tidigare än flera andra kraftverk i landet. Tack vare det lyckades kraftverket minska utsläppen från fjärrvärmeproduktionen innan priset som fjärrvärmeproducenter måste betala för sina utsläpp höjdes rejält. Här är kraftverkschef Tommi Salo och driftchef Jari Rasmus i kontrollrummet.

 

Vieskan Voima inledde övergången till utsläppsfri fjärrvärme i god tid och kunde därmed undvika dyra avgifter för utsläpp. Flera fjärrvärmeproducenter i landet, speciellt de i huvudstadsregionen som använt mycket stenkol som bränsle, måste nu göra stora investeringar under kort tid för att slippa utsläppsavgifterna.

 

"Fjärrvärme har blivit dyrare, speciellt i huvudstadsregionen där fjärrvärmeproducenterna har blivit tvungna att höja sina priser. Det beror dels på att de måste täcka de enorma investeringarna men också de allt högre avgifterna för utsläpp. Lyckligtvis är läget helt annorlunda i vårt område, här är priset på fjärrvärme stabilt och för kunderna är den gröna fjärrvärmen inte märkbart dyrare än den traditionella", konstaterar Tommi Salo.


Tre elpannor i beredskap

Den senaste investeringen i Ylivieska är tre elpannor som optimerar värmeproduktionen enligt elpriset, ersätter olja vid hög förbrukning och möjliggör deltagande på stamnätets balansmarknad. Elpannorna kommer att ersätta den lilla andel olja som Vieskan Voima fortfarande använder som bränsle under de kallaste vinterdagarna. Av bränslet som Vieskan Voima använder idag står oljan för mindre än procent.

 

"Det kommer troligen att sättas en övre gräns för elpriset, under vilken elpannorna startar automatiskt", säger Pekka Nevalainen som är fjärrvärmechef på Vieskan Voima.

 

Elpannorna tas i bruk hösten 2024.

 

Den senaste investeringen på kraftverket Vieskan Voima är tre elpannor som ska jobba under förbrukningstoppar. Kraftverkschef Tommi Salo berättar att elpannor i framtiden kommer att placeras på strategiska platser intill industrin där det finns möjlighet till värmeåtervinning.

 

Fjärrvärmeproduktionen blir utspridd

Pekka Nevalainen konstaterar att fjärrvärme är en uppvärmningsform som förändrats mycket under hans 13 år i branschen.

 

“När jag studerade kraftverksteknik var det alltid tal om att något skulle brännas i processen, men så är det inte längre. Idag ligger fokus mer på att sluta använda bränsle och istället producera fjärrvärme på andra sätt, exempelvis genom att utnyttja billig el eller spillvärme från industrin.”

 


Enligt fjärrvärmechef Pekka Nevalainen sätts allt mer fokus på att sluta använda bränsle och istället producera fjärrvärme på andra sätt, exempelvis genom att utnyttja billig el eller spillvärme från industrin. 

 

Förr tänkte man att ett stort kraftverk ska producera och dela ut el och värme så att det räcker åt en hel stad. Det är en föråldrad syn som behöver uppdateras. I framtiden kommer produktionen av fjärrvärme att vara utspridd i staden. Den allt mer diversifierade produktionen kan placeras på strategiska platser i industriområden, där man bland annat kan utnyttja spillvärme.

 

“Elpannorna ger oss möjlighet att producera fjärrvärme när elen är billig, exempelvis när det finns gott om vind- eller solel. Med värmeackumulatorer i anslutning till elpannorna är det möjligt att producera förmånlig fjärrvärme och använda elsystemet på ett optimalt sätt”, säger Pekka Nevalainen.

 

 

Nästa steg är värmelagring

Förutom vatten är sand också ett intressant ämne för lagring av värme, eftersom sand kan upphettas till hela +600 grader. Pekka konstaterar att många utvecklingsprojekt pågår inom branschen, både när det gäller värmeåtervinning och säsongslagring av värme.

 

“Nu senast när vi hade gäster här från Tyskland höll de på att tappa hakan. Jämfört med dem jobbar vi väldigt modernt. Tyskarna håller nu på bygga ut fjärrvärmenätet i rask takt för att bli mer självförsörjande på energi, de har mycket att lära av Finland”, säger Tommi Salo

 

 

Fjärrvärmerören behöver förstoras

Fjärrvärme baseras på vattenburen uppvärmning. Vattnets temperatur i nätverket har traditionellt legat på 75–115 grader. Vid produktion av utsläppsfri fjärrvärme sänks temperaturen på vattnet som leds från anläggningen till 75–90 grader, vilket är den nuvarande nationella rekommendationen. Syftet med förändringen är att påskynda införandet av utsläppsfria produktionsmetoder. När temperaturerna sänks krävs mer vatten för att överföra samma mängd värme. Detta innebär att vissa värmeledningar kan behöva förnyas för att möjliggöra en tillräcklig vattenströmning. Samtidigt ökar tjockleken på rörens isolering, vilket minskar värmeförlusten till omgivningen på vägen till kunderna.

 

“För slutkonsumenten har vattentemperaturen i fjärrvärmerören ingen betydelse, men det betyder att fjärrvärmerören behöver bytas ut på sikt. Rörens livslängd är cirka 50 år och kundernas utrustning 30 år, så förnyelsen sker stegvis och har redan inletts i vårt område.  Fördelen med lägre vattentemperatur är också att den utrustning som behövs för att återvinna spillvärme är billigare, eftersom vi inte längre behöver höja vattnets temperatur lika mycket”, förklarar Pekka Nevalainen.

 

 

Utvecklingspotentialen är enorm

Fjärrvärmeproduktionen blir allt mer diversifierad, och fjärrvärmenätet utvecklas till en komplex helhet. Flera processer sker samtidigt, och de flesta av dem automatiseras. Inom en snar framtid kommer produktionen av fjärrvärme och nätet att styras av ett omfattande optimeringssystem som optimerar verksamheten genom att ta hänsyn till alla aspekter.

 

"Fjärrvärmenätet är en läcker plattform med enorm utvecklingspotential. Genom att välja grön fjärrvärme är det möjligt att övergå till utsläppsfri värme på en gång. Det är ett kostnadseffektivt val, eftersom det är dyrt att använda fossila bränslen.”, säger Tommi Salo.

 

 

Enkelt att nå klimatmål med grön fjärrvärme

Tommi Salo konstaterar att uppvärmningsformen också blir allt viktigare för städers och företags image. Den som skriver in fina ord om miljövänlighet i sina strategier kan nu förverkliga sina utsläppsmål på ett enkelt sätt genom att välja grön fjärrvärme.

 

“När nya affärskedjor etablerar sig här på området och bygger industrifastigheter är det ibland bestämt på förhand vilket uppvärmningsform fastigheterna ska ha. Även om den lokala platschefen inser att grön fjärrvärme skulle vara billigast, både med tanke på anslutning och drift, så blir det ändå bergvärme. Det är lite synd att de inte tar vara på den här gröna och förmånliga möjligheten som finns inom räckhåll”, säger Tommi Salo.

 

Bekanta dig med våra nöjda fjärrvärmekunder

Halverade uppvärmningskostnaderna med fjärrvärme

Läs mer

Grön fjärrvärme sänkte utsläppen rejält

Läs mer

Fjärrvärme är enkelt och tryggt på äldre dar

Läs mer

Företagare valde fjärrvärme i nya hallen

Läs mer