Fjärrvärme är enkelt och tryggt på äldre dar

 

När stamlinjen för fjärrvärmenätet byggdes vid Hannu Kariniemis postlåda hörde Herrfors av sig och frågade om han ville byta från oljeuppvärmning till fjärrvärme. Han behövde inte räkna länge innan han insåg att det var en bra idé. Han uppskattar att fjärrvärmen är underhållsfri, och att hjälpen finns nära.

 

Hannu Kariniemi tar väl hand om sitt 162 kvadratmeter stora hus i Ylivieska, men väljer gärna lösningar som förenklar pensionärslivet. Han uppskattar att fjärrvärmen är en underhållsfri uppvärmningsform.

 

“Det finns inga rörliga delar i en fjärrvärmecentral, cirkulationspumpen är egentligen det enda som kan gå sönder. Med luft-vattenvärmepump eller bergvärme följer mer teknik vilket också betyder att underhållet blir mer komplicerat. Skulle det bli något problem med fjärrvärmen kan jag ringa till ett journummer där någon svarar dygnet runt. Det är sådant man uppskattar med åldern”, säger han.

 

När Hannu bestämt sig för att byta från oljeuppvärmning till ett modernare system undersökte han flera alternativ, närmast uppvärmning med luft-vattenvärmepump och bergvärme.

 

“Fjärrvärme visade sig vara det billigaste alternativet. När Herrfors kontaktade mig fick jag ett sakligt och bra bemötande. Jag köper både el och värme från dem och uppskattar deras kundvänlighet”.

 

Hälften av kostnaden tillbaka i stöd

Totalkostnaden för Herrfors nyckelfärdiga lösning var 8000 euro och Hannu fick veta att han kunde ansöka om statsunderstöd för bytet från oljeuppvärmning till fjärrvärme.

 

“Herrfors hjälpte mig med stödansökan för den skulle skickas in elektroniskt och jag har ingen dator. Jag fick 4000 euro tillbaka i stöd, så då var det bara hälften kvar att betala.”

 

Bytet gick smidigt på några timmar, eftersom allt var väl förberett. Fjärrvärmeröret fördes in genom väggen till pannrummet, där den nya utrustningen installerades. Det krävdes ingen insats från Hannus sida.

 

“Jag tappade lite vatten på förhand så att jag skulle ha till kaffekokaren medan de arbetade. Min insats i processen var nog bara att betala fakturan när det var klart”, säger han och ler.

 

Sålde oljan och gav tanken på köpet

När utrustningen för oljeuppvärmningen har avlägsnats är det kundens ansvar att tömma, rengöra och eventuellt riva oljetanken, eller anlita någon för att göra det. I september år 2020 då Hannus hus anslöts till fjärrvärmenätet hade han drygt 250 liter brännolja kvar i tanken, och det var ju lite förargligt.

 

“Jag satte ut en försäljningsannons och han som kom för att köpa oljan frågade om han får ta hela tanken med sig. Det gick ju bra det, då slapp jag ju det problemet!”

 

Ett annat problem som Hannu behövde lösa var torkningen av gummistövlarna. Hittills hade han utnyttjat spillvärmen i pannrummet och fått stövlarna torra på nolltid, men hur skulle det bli nu när fjärrvärmecentralen flyttar in?

 

“Det blir 29 grader här i pannrummet så det finns nog tillräckligt med spillvärme för att få stövlarna torra även i fortsättningen”, konstaterar han.

 

Anslut ditt hus till Herrfors fjärrvärmenät!


Fjärrvärme är en mycket prisvärd engångsinvestering – en fjärrvärmeanslutning för ett småhus med utrustning och installation kostar för tillfället cirka 9 000–11 000 euro på Herrfors. Enbart anslutningen kostar 4352 euro. Du kan ansöka om hushållsavdrag för kostnader vid byte till fjärrvärme både för anslutningsavgiften och installationsarbetet i värmefördelningscentralen.


Byter du från oljeuppvärmning till fjärrvärme kan du antingen ansöka om hushållsavdrag eller statsunderstöd. Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljar fortfarande småhusägare som byter från oljeuppvärmning till fjärrvärme understöd på 4 000 euro, men projekten måste vara helt slutförda senast den 31 augusti 2025.

Bekanta dig med fler nöjda fjärrvärmekunder
i Jakobstad och Ylivieska

Halverade uppvärmningskostnaderna med fjärrvärme

Läs mer

Grön fjärrvärme sänkte utsläppen rejält

Läs mer

Företagare valde fjärrvärme i nya hallen

Läs mer