Grön fjärrvärme sänkte utsläppen rejält

 

Utsläppsfri fjärrvärme och el. Det använder Folkhälsan mycket av i sina 12 byggnader på området Östanlid i Jakobstad. Prisskillnaden mellan traditionell och grön fjärrvärme är obetydlig, men skillnaden i koldioxidutsläpp är stor. Tack vare satsningen i Jakobstad har Folkhälsan kunnat minska utsläppen från hela fastighetsbeståndet med 17 procent.

 

Den höga, runda tegelskorstenen avslöjar hur uppvärmningen sköttes på 1940-talet i tuberkulossanatoriet. Det gamla pannrummet finns ännu kvar med tre enorma pannor, och vi kan bara föreställa oss vad som kommit ur skorstenen en gång i tiden då ännu ingen brydde sig om koldioxidutsläpp.

 

“Kontrasten blir tydlig här, tänk att vi har gått från den här smutsiga uppvärmningsformen till helt utsläppsfri fjärrvärme. När det gäller utsläpp har det hänt mycket på några årtionden”, konstaterar Tommy Forsman som är fastighetschef på Folkhälsans Fastigheter Ab i Jakobstad.

 

 

Räknar euro, megawatt och koldioxid

Tommy Forsman är ekonomen som först fokuserade på euro och megawatt, tills han insåg att det finns en tredje viktig variabel som han behöver beakta i sina fastighetsberäkningar, nämligen koldioxid. Byggnader står för en fjärdedel av Finlands energiförbrukning och de genererar omkring 30 procent av landets koldioxidutsläpp.

 

“När det gäller fastigheter kan regeringens miljömålsättningar kännas ambitiösa, men när jag började räkna på utsläppen från våra fastigheter så förstod jag vilken betydelse fastigheterna har om vi ser på helheten. Fastighetsägare i Finland kan verkligen göra stor skillnad genom att minska sina utsläpp”, konstaterar han.

 

Folkhälsan jobbar aktivt för att minska sitt koldioxidutsläpp, fasa ut fossila bränslen och använda förnybar energi i sina fastigheter som finns utspridda på ett 40-tal adresser i hela Svenskfinland. Övergången till grön fjärrvärme i Östanlid den 1.1.2024 hade en direkt och märkbar effekt på totalutsläppet från Folkhälsans fastigheter, vars sammanlagda yta uppgår till 150 000 kvadratmeter.

 

“Folkhälsanhuset Östanlid är från 1940-talet, och hör till de tre fastigheter som genererat mest utsläpp bland Folkhälsans fastigheter i Svenskfinland. Genom att övergå till utsläppsfri fjärrvärme kunde vi direkt minska hela koncernens koldioxidutsläpp med 17 procent”, säger Forsman.

 


Bildtext: Med en årsförbrukning på 3000 megawatt är priset förstås viktigt, men driftsäkerheten är ännu viktigare. Från fjärrvärmecentralen fås grundvärme till radiatorerna, bruksvatten samt energi till ventilation och uppvärmning av terapibassängen.

 

Grön fjärrvärme är bara 2 procent dyrare

Övergången till grön fjärrvärme är väldigt odramatisk. Tommy Forsman undertecknade ett avtal om saken och fick ett intyg där det framgår att Östanlid använder certifierad fjärrvärme som är helt utsläppsfri. I praktiken betyder det att fjärrvärmen har producerats i kraftvärmeverket Alholmens Kraft av skogsbränsle från UPM:s cellulosafabrik.

 

Hur mycket steg priset då i och med det nya avtalet?

 

“Vi betalar bara en euro mer per megawattimme för grön fjärrvärme, för oss betyder det en tilläggskostnad på 3000 euro per år. Det är inte mycket, den summan sparar vi enkelt in genom att öka energieffektiviteten i andra delar av verksamheten.”

 

 

Driftsäkerheten är allra viktigast

Med en årsförbrukning på 3000 megawattimmar är priset förstås viktigt, men Tommy Forsman påpekar att driftsäkerheten är ännu viktigare. Från fjärrvärmecentralen fås grundvärme till radiatorerna, bruksvatten samt energi till ventilation och uppvärmning av terapibassängen.

 

“Temperaturen i terapibassängen är 31 grader, vi har drygt 20 000 användare i den per år och den står för 20 procent av vår totala energiförbrukning. Folkhälsan är verkligen en storkonsument när det gäller energi och det får inte bli driftstopp. Fjärrvärme är pålitligt och så gott som underhållsfritt, det värdesätter vi högt.”

 

Fjärrvärmekund på tre olika sätt

Tommy kan kontrollera förbrukningen av el och fjärrvärme på timbasis. Det gör han inte bara i jobbet, han bor i ett hus med fjärrvärme och är aktiv i flera husbolag vars bostäder värms med fjärrvärme.

 

“Det har varit ekonomiskt lönsamt för husbolag att ha fjärrvärme, och prisutvecklingen har varit human. I de fall där det är möjligt att ansluta fastigheten till fjärrvärmenätet är det nog det överlägset bästa alternativet ifall man har stor förbrukning."

 

Tommy är nöjd med Herrfors som leverantör, både när det gäller kundservice och satsningar på miljön.

 

“Herrfors har sänkt sitt koldioxidutsläpp på ett imponerade sätt jämfört med andra energibolag i Finland. När de nu investerar i renare produktion ger det också slutkunderna möjlighet att sänka sina utsläpp. Alla vinner på det här.”

Historien om Folkhälsanhuset Östanlid:

  • Östanlid sanatorium hette fastigheten år 1940 då huvudbyggnaden med tillhörande kontorsbyggnad och bostadshus invigdes bland de ståtliga tallarna i stadsdelen Östanpå, Jakobstad.

  • Tomten är 13 hektar och på den står 12 byggnader med en total våningsyta på 11400 kvadratmeter.

  • Under krigsåren tjänade Östanlid som militärsjukhus och därefter som tuberkulossjukhus tills Östanlid på 1970-talet blev en del av Vasa sjukvårdsdistrikt.

  • Sjukhuset renoverades åren 1986-1989. Fastigheterna värmdes med olja fram till år 2000 då de anslöts till fjärrvärmenätet i Jakobstad.

  • Samfundet Folkhälsan i Finland köpte Östanlid sjukhus år 2003. Huvudbyggnaden renoverades åren 2003-2008. Allaktivitetshuset fick namnet Folkhälsanhuset Östanlid.

  • Samfundet Folkhälsan äger koncernbolaget Folkhälsans Fastigheter Ab, som ansvarar för fastighetsunderhåll och fastighetsskötsel av Folkhälsans verksamhetsfastigheter på ett 40-tal adresser i hela Svenskfinland.

  • Från och med 1.1.2024 använder Folkhälsan Fastigheter Ab i Jakobstad enbart utsläppsfri fjärrvärme i sina 12 byggnader på området Östanlid.

  • På Östanlid erbjuds boende för äldre, rehabilitering och hälsofrämjande verksamhet. Här fungerar det hälsofrämjande eftiset Fritids samt dagverksamheten Friska tag, som erbjuder varierande verksamhet till daglediga och pensionärer. I huset finns såväl terapibassäng som gym. På området finns även en lunchrestaurang.

Teckna avtal om grön fjärrvärme!

 

Herrfors erbjuder fjärrvärme som till 100 procent är baserad på certifierade förnybara energikällor. Certifieringen sker i form av ursprungsgarantier på ett sätt som motsvarar det system med ursprungsgarantier som tillämpas för elen i hela Europa. Energimyndigheten i Finland är ansvarig för det så kallade ursprungsgarantiregistret och övervakar efterlevnaden av lagen. Tilläggskostnaden för certifieringen är 1,27 euro/MWh inklusive moms, det vill säga 0,127 cent/kWh, medan det momsfria tilläggspriset är 1,00 €/MWh. Hör av dig så berättar vi mer!

 

Be om offert

Bekanta dig med fler nöjda fjärrvärmekunder
i Jakobstad och Ylivieska

Halverade uppvärmningskostnaderna med fjärrvärme

Läs mer

Fjärrvärme är enkelt och tryggt på äldre dar

Läs mer

Företagare valde fjärrvärme i nya hallen

Läs mer