Fjärrvärmenätet optimeras för framtiden
Allt fler ansluter sig till fjärrvärmenätet i Jakobstad, en stad där det finns gott om biobränsle och därmed mycket förnybar, grön fjärrvärme att erbjuda. Fjärrvärmenätet byggs ut och förnyas för att bli mer energisnålt. Målet är att skapa ett fjärrvärmenät som tar tillvara spillvärme från olika processer och på sikt öka andelen elbaserad fjärrvärmeproduktion.
Många oljepannor har åkt ut i Jakobstad de senaste åren, tack vare stödet för byte från oljeuppvärmning till fjärrvärme som går att söka fram till augusti år 2025. Summan av de fastigheter som Herrfors anslutit i Jakobstad under de senaste fem åren minskar eldad olja med 240 000 liter per år. Att övergå till inhemsk och lokalproducerad värme är en miljögärning som också lönar sig i längden.
“Stödet på 4000 euro täcker en stor del av investeringskostnaden, och med tanke på hur dyr oljan är i dag så tar det inte länge innan investeringen är återbetald. Övergången till fjärrvärme är livlig här, de anslutningar som beställs nu görs på våren 2025", säger Jonas Asplund som är utvecklingschef för fjärrvärme på Herrfors i Jakobstad.
Byter du från oljeuppvärmning till fjärrvärme kan du antingen ansöka om hushållsavdrag eller statsunderstöd. Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljar fortfarande småhusägare som byter från oljeuppvärmning till fjärrvärme understöd på 4 000 euro, men projekten måste vara helt slutförda senast den 31 augusti 2025.
Som utvecklingschef för fjärrvärme funderar Jonas Asplund mycket på framtidens fjärrvärmenät. De gamla fjärrvärmerör som byts ut nu ersätts med större och mer välisolerade rör, som ska leda varmvatten till Jakobstadsborna i ungefär 80 år framöver.
Byte till större, välisolerade fjärrvärmerör
Förutom att både nya och gamla fastigheter ansluts till det befintliga fjärrvärmenätet så byggs nätet ut och optimeras. Syftet är dels att öka den redan höga driftsäkerheten men också att förbereda sig för framtidens fjärrvärme. De ursprungliga fjärrvärmerören från 1970-talet grävs upp och ersätts med nya, välisolerade rör som ökar energieffektiviteten märkbart.
“I somras bytte vi till exempel i Lappfjärden ut 230 meter ledning från 70-talet till en modern ledningstyp. Energibesparingen i minskade nätförluster räcker till att värma 2–3 egnahemshus i ett helt år. I samband med rörbytet förstorar vi också dimensionerna, eftersom det kommer att behövas större rör i framtiden”, säger Jonas Asplund.
På sikt kommer vattentemperaturen att sänkas i fjärrvärmenätet, men det är inget som fjärrvärmekunderna kommer att märka. En lägre temperatur öppnar nya möjligheter att kombinera flera olika produktionsformer, till exempel utnyttja spillvärme i fjärrvärmeproduktionen. För att leverera samma mängd värme vid en lägre vattentemperatur behövs mer vatten, vilket i sin tur kräver större fjärrvärmerör. När temperaturskillnaden mellan vattnet i fjärrvärmerören och marken minskar, minskar även värmeförlusten från rören till omgivningen.
“I samband med förnyandet av rör så förbereder vi också nätet för att på sikt kunna sänka temperaturerna för ytterligare minskade förluster och för att kunna utnyttja spillvärme från olika processer i värmeproduktionen”, konstaterar Jonas Asplund.
Så här kan ett byte av fjärrvärmerör se ut. Sommaren 2024 byttes 230 meter ledning från 70-talet ut till en modern ledningstyp i stadsdelen Lappfjärd i Jakobstad. Moderna fjärrvärmerör är välisolerade med polyuretanskum, vilket minskar värmeförlusten märkbart.
Nästa steg är elbaserad fjärrvärmeproduktion
Jonas Asplund har jobbat som Herrfors utvecklingschef för fjärrvärme sedan år 2017. Hans arbetsområde är brett och innehåller allt från planering till projektledning för utbyggnad, service och underhåll. Dessutom deltar han i det ständiga utvecklingsarbetet för att anpassa fjärrvärmenätet för framtiden.
“Förbättring av driftsäkerheten styr mycket, vi jobbar där behovet är störst. Oavsett vad vi gör så försöker vi att göra anpassningar för framtiden. Driftsäkerhet och nöjda kunder är ledord i verksamheten”, säger han.
I dag produceras fjärrvärmen i Jakobstad med någon av Alholmens Krafts biobränslepannor. Alholmens Kraft producerar elektricitet, processånga och fjärrvärme till industrin och konsumenter. Processångan levereras till intilliggande UPM Kymmenes pappersfabrik. Fjärrvärmen distribueras av Herrfors inom Jakobstad.
“Just nu undersöker vi möjligheterna att utnyttja förnyelsebar el för att ersätta en del av fjärrvärmeproduktionen. Speciellt under sommarhalvåret kunde detta vara en bra och effektiv lösning”, säger Jonas Asplund.
Höj företagets image med grön fjärrvärme
I Jakobstad används mycket bark och skogsbaserade bränslen i fjärrvärmeproduktionen, vilket betyder att det finns gott om grön, alltså utsläppsfri, fjärrvärme att erbjuda.
“Det här är ett intressant alternativ för företag som jobbar för att förverkliga en miljöstrategi. Att byta till grön fjärrvärme är ett enkelt sätt att sänka fastigheternas koldioxidavtryck och förbättra företagets image", konstaterar Jonas Asplund.
Tilläggskostnaden för certifieringen gör att grön fjärrvärme är lite dyrare än traditionell fjärrvärme, prisskillnaden är 1,255 €/MWh eller cirka 2 procent. Hittills är det främst företag som väljer grön fjärrvärme, till exempel Folkhälsan som jobbar aktivt för att minska sitt koldioxidutsläpp, fasa ut fossila bränslen och använda förnybar energi i sina fastigheter.