Kaukolämpöverkkoa optimoidaan tulevaisuutta varten


Yhä useammat liittävät kotinsa kaukolämpöverkkoon Pietarsaaressa, jossa on tarjolla runsaasti biopolttoainetta ja vihreää kaukolämpöä. Verkkoa laajennetaan ja uudistetaan energiatehokkaammaksi. Tavoitteena on hyödyntää eri prosessien hukkalämpöä ja pitkällä aikavälillä lisätä sähköpohjaisen kaukolämmöntuotannon osuutta.


Viime vuosina Pietarsaaressa on poistettu käytöstä monia öljykattiloita – kiitos elokuuhun 2025 voimassa olevan tuen, jota öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyessä voi hakea. Viimeisen viiden vuoden aikana Herrforsin Pietarsaaressa kaukolämpöön liittämät kiinteistöt ovat vähentäneet öljynkulutusta yhteensä 240 000 litraa vuodessa. Siirtyminen kotimaiseen, paikallisesti tuotettuun lämpöön on ympäristöteko, joka maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.


"4 000 euron tuki kattaa suuren osan siirtymiseen kuluvista kustannuksista, ja ottaen huomioon öljyn nykyisen hinnan, siirto maksaa itsensä nopeasti takaisin. Siirtymä kaukolämpöön on täällä vilkasta: nyt tilatut liitännät toteutetaan keväällä 2025," kertoo Herrforsin kaukolämmön kehityspäällikkö Jonas Asplund Pietarsaaresta.


Kun vaihdat öljylämmityksen kaukolämpöön, voit hakea joko kotitalousvähennystä tai valtionavustusta. ELY-keskus myöntää 4 000 euron tuen öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtaville omakotitalon omistajille, mikäli projekti valmistuu viimeistään 31. elokuuta 2025.

 

Kaukolämmön kehittämispäällikkönä Jonas Asplund miettii paljon kaukolämpöverkon tulevaisuutta. Vanhat kaukolämpöputket, joita nyt vaihdetaan, korvataan suuremmilla ja paremmin eristetyillä putkilla, jotka kuljettavat kuumaa vettä Pietarsaaren asukkaille vielä noin 80 vuoden ajan.

 

Vaihto suurempiin, paremmin eristettyihin kaukolämpöputkiin

Uusien ja vanhojen kiinteistöjen liittämisen lisäksi kaukolämpöverkkoa laajennetaan ja optimoidaan. Tavoitteena on paitsi parantaa jo ennestään korkeaa käyttövarmuutta, myös valmistautua tulevaisuuteen. Alkuperäiset 1970-luvun putket kaivetaan ylös ja korvataan uusilla, hyvin eristetyillä putkilla, jotka parantavat energiatehokkuutta huomattavasti.


"Kesällä vaihdoimme esimerkiksi Lapväärtissä 230 metriä 70-luvun putkea moderniin putkityyppiin. Lämpöhävikistä saatava energia riittää lämmittämään 2–3 omakotitaloa kokonaisen vuoden ajan. Putkiston vaihdon yhteydessä kasvatamme myös putkien mitoitusta, sillä tulevaisuudessa tarvitaan suurempia putkia," kertoo Jonas Asplund.

Pitkällä aikavälillä kaukolämpöverkon veden lämpötila laskee, mutta asiakkaat eivät sitä huomaa. Alhaisempi lämpötila avaa mahdollisuuksia yhdistää eri tuotantomuotoja, kuten hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämmön tuotannossa. Jotta sama määrä lämpöä voidaan tuottaa matalammalla veden lämpötilalla, tarvitaan enemmän vettä, mikä edellyttää suurempia putkia. Kun lämpötilaero putkien veden ja maaperän välillä pienenee, myös lämpöhävikki putkista ympäristöön vähenee.


"Putkiston uudistaessamme valmistaudumme myös laskemaan lämpötiloja verkossa mikä vähentää hävikkiä ja mahdollistaa hukkalämmön tehokkaamman hyödyntämisen kaukolämmön tuotannossa," Jonas Asplund toteaa.

 

Tältä kaukolämpöputken vaihto voi näyttää. Lapväärtissä korvattiin kesällä 2024 230 metriä 1970-luvun putkea nykyaikaisella putkityypillä. Nykyaikaiset kaukolämpöputket on eristetty polyuretaanivaahdolla, joka vähentää lämpöhävikkiä merkittävästi. 


Seuraava askel: sähkön käyttö kaukolämmöntuotannossa

Jonas Asplund on työskennellyt Herrforsin kaukolämmön kehityspäällikkönä vuodesta 2017. Hänen tehtävänsä kattavat kaiken suunnittelusta ja projektinjohdosta verkon laajennukseen, huoltoon ja ylläpitoon. Lisäksi hän osallistuu jatkuvaan kehitystyöhön, jolla kaukolämpöverkkoa mukautetaan tulevaisuuden tarpeisiin.

"Käyttövarmuuden parantaminen on erittäin tärkeää. Työskentelemme siellä, missä tarve on suurin. Ja mitä ikinä teemmekin, pyrimme samalla huomioimaan tulevaisuuden tarpeet. Luotettavuus ja asiakastyytyväisyys ovat toimintamme keskeisiä arvoja," hän sanoo.


Tällä hetkellä Pietarsaaren kaukolämpö tuotetaan Alholmens Kraftin biopolttoainekattiloilla. Alholmens Kraft tuottaa sähköä, prosessihöyryä ja kaukolämpöä teollisuudelle ja kuluttajille. Prosessihöyry toimitetaan viereiseen UPM Kymmenen paperitehtaaseen.


Kaukolämmön jakelusta Pietarsaaressa vastaa Herrfors. ”Juuri nyt tutkimme mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvaa sähköä korvaamaan osan kaukolämmön tuotannosta. Erityisesti kesäkuukausina tämä voisi olla hyvä ja tehokas ratkaisu”, pohtii Asplund.

Kohenna yrityksesi imagoa vihreällä kaukolämmöllä

Pietarsaaressa kaukolämmön tuotannossa käytetään paljon kuorta ja metsäperäisiä polttoaineita, joten tarjolla on runsaasti vihreää eli päästötöntä kaukolämpöä. 

”Tämä on mielenkiintoinen vaihtoehto yrityksille, joilla on ympäristöstrategia. Siirtyminen vihreään kaukolämpöön on helppo tapa pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä ja parantaa yrityksen imagoa”, Jonas Asplund sanoo. 


Sertifioinnista aiheutuvien lisäkustannusten vuoksi vihreä kaukolämpö on hieman kalliimpaa kuin perinteinen kaukolämpö. Hintaero on 1,255 euroa/MWh eli noin 2 prosenttia. Toistaiseksi vihreän kaukolämmön valitsevat lähinnä Folkhälsanin tapaiset yritykset, jotka pyrkivät aktiivisesti pienentämään hiilijalanjälkeään, luopumaan fossiilisista polttoaineista ja käyttämään uusiutuvaa energiaa rakennuksissaan.

Tutustu tyytyväisiin kaukolämpöasiakkaisiimme

Kaukolämpö puolitti lämmityskulut

Lue lisää

Vihreä kaukolämpö vähensi päästöjä merkittävästi

Lue lisää

Kaukolämpö on helppo ja turvallinen ratkaisu vanhemmalla iällä

Lue lisää

Yrittäjä valitsi kaukolämmön uuteen teollisuushalliin

Lue lisää