Pietarsaarelainen sairaala käyttää aurinkoenergiaa

Pietarsaari, 63 paneelia, 24,9 kWp

 

63 aurinkopaneelia sairaalan katolla on hyvä alku. Aurinkovoimala tuottaa vain murto-osan Malmin sosiaali- ja terveyskeskuksen kuluttamasta sähköstä, mutta suunnitelmissa on jo suurempikin laitos.

 

30 000 neliömetrin kiinteistöä lämmitetään kaukolämmöllä. Sähköä tarvitaan kaikkien huoneiden jäähdyttämiseen, ilmanvaihtojärjestelmään ja uima-altaan veden lämmittämiseen.

 

– Käytämme kaiken tuottamamme sähkön ja se tulisi käytettyä vaikka meillä olisi aurinkopaneelit jokaisella katolla. Pidän aurinkovoimalaa mielenkiintoisena pilottihankkeena ja hyvänä esimerkkinä ilmastoajattelustamme. Tietysti on myös mielenkiintoista nähdä paljonko voimme säästää  sähkökustannuksissa", sanoo Malmin Kiinteistöjen johtaja Tommy Nordlund.



Paikallinen ja luotettava toimittaja

Tommy Nordlund on seurannut aurinkopaneeleista käytävää keskustelua kymmenen vuoden ajan ja hänen kiinnostuksensa on kasvanut aurinkopaneelien tehokkuuden myötä. Vuonna 2018 Malmin sairaalan takana olevan sisäänkäynnin päälle rakennettiin katto, jonka Tommy huomasi sopivan aurinkovoimalalle. Kyseessä on melko suuri etelään suuntautuva kattoalue, josta on lyhyt syöttöväylä pääkeskukseen.

 

– Olin hieman epävarma, koska katon kaltevuus oli vain 12 astetta. Otin yhteyttä Herrforsiin ja he kertoivat kaltevuuden riittävän, koska katto oli etelään päin. Asennus mitoitettiin kattopinta-alan mukaan, ja näin saatiin 63 paneelia.

 

Malmin Kiinteistöt pyysi keväällä 2022 tarjouksia useilta eri toimittajilta, mutta valitsi Herrforsin. Aurinkovoimalaitos asennettiin kesäkuun alussa 2022 ja samaan aikaan sairaalan parkkipaikalle asennettiin neljä sähköautojen latausasemaa sekä potilaita että henkilökuntaa varten.

 

– Aurinkovoimalan ensikertalaisena ostajana tuntui turvalliselta valita paikallinen toimittaja, entuudestaan tuttu ja luotettava  yhteistyökumppani. Odotamme saavamme apua tarvittaessa, sanoo Tommy Nordlund.



Suunnitteilla lisää aurinkopaneeleja hiljattain kunnostetulle katolle

Aurinkovoimala kannattaa asentaa uudelle tai kunnostetulle katolle, jota ei tarvitse korjata lähivuosina. Tommy Nordlund sai tämän vinkin Herrforsilta ja harkitsee nyt toisen järjestelmän asentamista fysioterapiahuoneen yläpuolella sijaitsevalle vastaremontoidulle katolle. Länteen suuntautuva katto vaatii aurinkopaneeleille jyrkemmän kaltevuuden.

 

– Jotkut katot ovat tietysti sopivampia kuin toiset. Jos sijoittaisimme aurinkopaneelit korkealle H-rakennuksen katolle, alakeskus olisi kellarissa minkä vuoksi johdot olisi vedettävä vähintään 17 metriä alaspäin. Tämä nostaa hintaa merkittävästi verrattuna siihen, että keskusasema olisi lähellä.



Ennätys on 27 kilowattia

Ensimmäinen kesä on vierähtänyt, ja parhaimmillaan Tommy Nordlund on kirjannut 27 kilowatin tehon. Hän on tyytyväinen ja uskoo, että on mielenkiintoista seurata tuotantoa syksyn ja talven aikana.

 

– Olen hieman huolissani siitä, että lumi jää paikoilleen peittäen paneelit katon alhaisen kaltevuuden vuoksi. Tämä on kuitenkin pitkän aikavälin hanke ja olen eniten kiinnostunut näkemään mihin takaisinmaksuaikaan päädymme. Nykyisillä korkeilla sähkönhinnoilla se näyttää olevan lähempänä 7 vuotta.

 

Malmin Kiinteistöt on Pietarsaaren, Pedersören ja Luodon yhteisyritys, joka hallinnoi ja kehittää yhteisyrityksen omistamia kiinteistöjä. Osa kiinteistöjen kunnossapidosta hoidetaan oman henkilökunnan voimin, ja muut hallinto- ja kiinteistöpalvelut ostetaan yksityisiltä markkinoilta.



Oletko kiinnostunut numeroista?

  • Kiinteistö: pinta-alaltaan 30 000 neliömetriä 
  • Lämmitysjärjestelmä: Kaukolämpö
  • Vuotuinen kulutus: 3808 megawattituntia vuonna 2021, sähkön kokonaiskustannukset olivat 386 000 euroa.
  • Asennettu aurinkovoimala: 63 aurinkopaneelia 116 neliömetrin etelään suuntautuvalla katolla.
  • Kokonaiskustannukset: 26500 euroa + alv avaimet käteen -ratkaisulla. Malmin Kiinteistöt  sai 15 % kustannuksista takaisin energia-avustuksena Business Finlandilta.
  • Aurinkovoimalan teoreettinen enimmäistuotanto/vuosi: 20 000 kWh