Martin Borgmästars, elnätsplanerare
Elnätsplanerare lever inte i nuet. De planerar hur elnätet ska byggas ut och förstärkas för att klara samhällets behov i framtiden. "Det känns meningsfullt att få bidra till den regionala utvecklingen och skapa möjligheter", säger elnätsplanerare Martin Borgmästars.
Med både far och farfar inom elbranschen kan man säga att Martin Borgmästars intresse för el ligger i släkten. Efter högstadiet studerade han till elmontör och trivdes bra. När Martin studerade vidare till elingenjör fick han chans att bekanta sig med ritprogrammet Trimble NIS som elnätsplanerare använder – och fastnade där. Med en färsk ingenjörsexamen fick han tillsvidareanställning som elkraftsingenjör på Herrfors år 2019.
“Vi har hand om låg- och mellanspänningsnätet (0,4-20 kV) på Herrfors Näts område. Om någon till exempel behöver en ny elanslutning till ett nytt hus är det vårt jobb att planera varifrån vi tar matningen dit och kolla bland annat om elnätet eventuellt behöver förstärkas.”
Nära samarbete med kommunerna
Martin jobbar mest på kontoret i Jakobstad, men gör också granskningar ute på fältet. Om han exempelvis planerar belysning på ett nytt bostadsområde är han regelbundet i kontakt med kommunen för att räta ut olika typer av frågetecken. Martin jobbar själv mest i Maxmo och Oravais men han och hans team jobbar också i Jakobstad, Larsmo, Pedersöre och Kronoby. I teamet på sex personer ingår både elnätsplanerare, terrängplanerare och dokumenterare.
“Det gäller att vara intiativrik och ta reda på det man behöver veta. Det är en stor fördel att jag själv tidigare har jobbat som elmontör och varit med och byggt linjerna. Jag vet hur de ska planeras för att jobbet ska bli så enkelt som möjligt för montörerna.”
Fokus på framtiden
Gamla luftkablar tas ner och grävs ner i marken där de är i bättre skydd. Det här arbetet föregås av noggrann planering.
“Vi planerar för tiotals år framåt då vi gräver ner kablar. Det är en utmaning att kunna tänka så långt framåt, speciellt med tanke på att branschen förändras så mycket. Bara de senaste åren har till exempel solpaneler blivit mycket vanligare hos kunder.”
Myndigheternas regler har ändrats mycket under Martins 15 år i branschen vilket har en direkt påverkan på elnätets struktur. Det är mycket att ta hänsyn till i planeringen och Martin konstaterar att det är en utmaning att hänga med i utvecklingen och hålla sig uppdaterad. Trots det trivs han utmärkt på Herrfors.
“Jobbet som elnätsplanerare är flexibelt, jag kan planera min egen arbetsdag. Om bilen ska besiktas kan jag flexa ut och jag har möjlighet att jobba hemifrån om jag vill. På Herrfors gäller frihet under ansvar, det gillar jag.”
Intresserad av en karriär på Herrfors?
På sidan Jobba hos oss berättar vi mer om Herrfors som arbetsgivare och vilka karriärmöjligheter vi kan erbjuda dig. Här kan du också kolla våra lediga jobb just nu, lämna in en öppen ansökan eller kontakta oss för att få svar på dina frågor.
Vill du veta varför herrforsare trivs så bra på jobbet? Här kan du läsa fler karriärberättelser!
Johanna Övergaard, försäljningsdirektör
“Elmarknaden blir allt mer komplex, men jag har varit med länge och har nytta av min branschkunskap. Jag känner mig hemma i Excel, men jag gillar också att diskutera med våra kunder och fungera som bollplank i energifrågor. Jag trivs också som förman eftersom jag känner att vi samarbetar bra och får mycket gjort tillsammans.”
Dennis Fleen, linjemontör
”Vi har en bra arbetsgemenskap med bra humor, vilket får alla att trivas fast än det ibland är dåligt väder.”
Sirkku Kamunen, linjemontör
Arbetet är mångsidigt, alla gör allt och ibland kan dagarna vara väldigt annorlunda. Vissa dagar kopplar vi nya anslutningar, andra dagar drar vi kablar och nästa dag byter vi transformatorer..